Spring til indhold

Polen indførte torsdag d. 16. april et påbud om, at alle skal dække mund og næse når de opholder sig i det offentlige rum.

18.09.2018  11:36
Vi får på ambassaden mange spørgsmål om den nye regel. Her er hvad vi svarer.

Hvordan er reglerne for brugen af masker?

Tildækning af ansigtet kan ske med enten maske, tørklæde eller lignende beklædning. Det behøver således ikke at være en kirurg-maske. Mange polakker bruge et tørklæde. Man skal være tildækket når man færdes i det offentlige rum eller bruger offentlig transport. Påbuddet gælder også i privatbiler, hvis man har passagerer med der er over 4 år.

Er der nogen undtagelser?
Ja, børn under 4 år, personer med vejtrækningsproblemer eller personer, der ikke selv er i stand til at påføre/fjerne tildækningen, militært personel i funktion og landmænd er undtaget kravet. Arbejdspladser mv. er ligeledes fritaget kravet, hvis der ikke er kontakt med kunder eller offentligheden. På mange arbejdspladser er der dog interne krav om brug af maske, hvis man f.eks. er flere i samme rum.

For nyligt fik polakker igen mulighed for at gå og cykle ture i parker og i de mange statsskove. Her kan man tage masken af, men polakkerne vil generelt tage masken på når man passerer andre eller hvis der er mange mennesker samlet.

Hvordan har polakker taget imod påbuddet?
Polakkerne har generelt taget pænt imod maske-påbuddet. Der er dog nogle forældre, der synes det er svært at få mindre børn til at anvende maske, da nogle børn oplever at have svært ved at trække vejret iført masken. Det er dog ikke alle forældre der oplever problemer med påbuddet. Vi har snakket med Malgorzata (ansat på den danske ambassade i Polen) der er mor til 4 børn, om hvad hendes børn siger til påbuddet. ”Mine børn synes det er nyt og sjovt at skulle bruge en maske. De har alle fået lov til at vælge masker med smarte mønstre, det synes de er sejt! De ser også at deres jævnaldrende bruger dem, hvilket nok gør det nemmere for dem. Så for mine børn har det været uproblematisk”.
Som billedet nedenfor illustrerer, har Malgorzata og hendes familie været på cykeltur iført masker, de nød det gode vejr i Warszawa.

(Privat foto) - Malgorzata klar til en cykeltur med sine 4 børn (En på 10, 7 og 4 år. Den yngste på 16 mdr. skal ikke bære maske).

Hvordan er det lykkedes at skaffe masker til 38 mio. polakker?
Inden- og udenlandske producenter har været hurtige til at få masker og tørklæder på markedet. Det gælder også i moderigtige udgaver så det ikke ligner medicinske værnemidler. Præsident Andrzej Duda annoncerede på dagen hvor påbuddet trådte i kraft, at ved udgangen af juni vil der været produceret over 100 mio. masker. Polske tøjproducenter både store og små bidrager til produktionen af masker, såsom LPP med mærket Reserved og Beksa som er en lille virksomhed fra Krakow.

Beksa / Facebook 

(Privat foto) –  Et eksempel på en maske med et smart design

I byer som Warszawa og Krakow er der opstillet automater (som er illustreret på billedet nedenfor), hvor det er muligt at købe værnemidler såsom masker, handsker og håndsprit.

Notes From Poland

Kan man lave sin egen maske?:
Ja, præsidentfruen Agata Kornhauser-Duda opfordrer til, at polakker laver DIY-masker. På præsidentens officielle hjemmeside er der uploadet en video, hvor designeren Anna Myczkowska-Szczerska viser hvordan man laver sin egen maske. Hvis du skal have lyst til at lave din egen maske, kan du se videoen af hvordan du gør
her

Frivillige hjælper til i kampen mod Corona:
I byer over hele Polen findes der initiativer hvor frivillige hjælper til, med at fremstille diverse masker. Der er bl.a. oprettet facebookgrupper til formålet, hvor folk bl.a. donerer materialer til produktionen og hvor flere frivillige melder sig til at hjælpe med sy masker. Maskerne doneres efterfølgende til sundhedspersonalet rundt om i hele Polen. Har du lyst at vide mere, om deres arbejde kan du tjekke f.eks. denne facebookgruppe ´Polskie Krawcowe uszyją maseczki ochronne dla służby zdrowia`. 

Af andre initiativer kan nævnes produktion af masker ved hjælp af 3D printere. Med 3D printere producerer de frivillige ansigtsskærme, som derefter doneres til hospitaler i Polen. Dette er blot nogle af de mange initiativer frivillige polakker bidrager med i kampen mod Corona.

Góra.SOR zgora/Facebook – 3D ansigtsskærm 

Adam Warżawa/PAP – Frivillige syer masker (billedet er taget før påbud om maske)Seneste nyt

    Se alle