Spring til indhold

Danske og polske forsvarsindustrier forstærker samarbejdet

17.12.2018  15:18
Seminaret ”Smart & Innovative Defence” er netop afholdt i Warszawa. Arrangementet er det første skridt på vejen til et tættere samarbejde mellem den polske og danske forsvarssektor.

 ""

Onsdag d. 24. juni afholdt ambassaden i Warszawa et seminar med titlen ”Smart & Innovative Defence”. I seminaret deltog 14 danske virksomheder, der under udenrigsministeriets ”markedsbesøgsprogram” søgte innovationspartnere i Polens største forsvarsvirksomhed, PGZ – et holdingselskab, der bl.a. andre omfatter kendte virksomheder som Huta Stalowa Wola, Obrum, Radwar og Rosomak.

Arrangementet var kulminationen på to års økonomisk diplomati-indsats målrettet såvel de polske virksomheder inden for PGZ som det polske forsvarsministerium. Ideen i samarbejdet er at skabe synergi mellem store polske forsvarsindustrivirksomheder, der er kendt for tunge, pålidelige løsninger og danske innovationsvirksomheder. Polakkerne får innovation og alternative løsninger, hvorimod de danske virksomheder opnår markedsadgang og mulighed for storproduktion. Samarbejdet er komplementerende, en win-win for begge sider og styrkes af Danmarks og Polens tætte samarbejde og relationer på forsvarsområdet.

Polsk forsvarsindustri er for størstedelen statsejet. Efter vedtagelsen af moderniseringsstrategien for det polske forsvar, forsøger man i disse år at opgradere teknologien og udvikle eksport til tredjelande. Pris, kvalitet og pålidelighed i mere traditionel teknik opfattes som de vigtigste, polske konkurrenceparametre. For at kunne komme i betragtning som samarbejdspartnere for polsk forsvarsindustri, har de danske virksomheder derfor skullet dokumentere, at de nye løsninger er pålidelige og kan bruges i felten.

Ovenstående fokus på at bringe innovative, danske virksomheder tættere på et samarbejde med den polske forsvarsindustri er derfor realiseret inden for det danske forsvars såkaldte ”Open for business”-strategi. Forsvarsattacheen i Warszawa har løbende fungeret som effektiv døråbner og mediator i forhandlingerne, ligesom forsvaret har indvilget i at vise polakkerne, hvordan de innovative løsninger kan benyttes ”live”. Polakkerne har i processen vist særlig interesse for, hvordan Danmark benytter samspillet mellem high-tech-virksomheder, universitetsmiljøet og enhederne til at opnå et mere effektivt og dermed slagkraftigt forsvar.

Med seminaret er første skridt taget til et tættere samarbejde mellem den polske og danske forsvarssektor. Hen over efteråret vil forsvarsattacheen i Warszawa og ambassadens handelsafdeling sammen med vore polske partnere i PGZ søge at konkretisere samarbejdet i et antal pilotprojekter.
 
YDERLIGERE INFORMATION
Den danske ambassade i Warszawa
Jens Thomsen
jentho@um.dk
+48225652929

Jan Østrup Møller
janost@um.dk
+48225652931Seneste nyt

    Se alle